czwartek, 30 kwietnia 2015
Zupa pomidorowa
Składniki:
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 1 pietruszka
* 200 g pomidorów z puszki
* 1 łyżka przecieru pomidorowego
* oliwa + masło
* 1 litr bulionu
* śmietanka 30%
* suszona bazylia
* suszone oregano
* sól, pieprz
* natka pietruszki
Lane kluski:
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki
* sól
Sposób przygotowania:
Marchewki, pietruszkę i cebulę zblendować (ale tak żeby były drobne kawałki) i poddusić na oleju z dodatkiem masła. Dodać pomidory, koncentrat, bazylie i oregano. Chwilę poddusić i dodać bulion. Gotować do miękkości warzyw. Składniki na lane kluski dokładnie wymieszać (mają mieć konsystencje śmietany) i powolnym strumieniem wlewać do zupy. Chwilę pogotować i dodać śmietankę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.