poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Kokosowy sernik z musem z białej czekolady






Składniki:


Ciasto:

* 1 szkl mąki
* 120 g zimnego masła
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 żółtka
* 2 łyżki wiórków kokosowych
* 3 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym masłem i cukrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia.



Masa serowa:

* 1/2 kg półtłustego twarogu w wiaderku
* 4 duże jajka
* 50 g masła
* 1 budyń kokosowy z cukrem
* 150 ml mleka kokosowego
* 50 ml likieru kokosowego
* 1/2 szkl cukru


Sposób przygotowania:

Ser przełożyć do miski, dodać cukier, żółtka i zmiksować na gładką masę. Budyń wymieszać z mlekiem kokosowym i likierem. Dodać do masy serowej i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać na spód. Przykryć folią aluminiową i piec 50 minut w 180 stopniach. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.



Mus z białej czekolady:

* 250 ml śmietanki kremówki
* 1/2 tabliczki białej czekolady
* 2 łyżki likieru kokosowego
* wiórki kokosowe do dekoracji


Sposób przygotowania:

Kremówkę podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania, dodać połamaną czekoladę, likier i mieszać aż czekolada się rozpuści. Chłodzić przez noc w lodówce. Na drugi dzień ubić mikserem i posmarować wierzch sernika. Udekorować kokosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.