poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Ciasto makowo-kajmakowe z jabłkami i kokosem






Składniki:

Ciasto makowe:

* 6 jajek
* 3/4 szkl cukru
* 200 g miękkiego masła
* 1 szkl mąki tortowej
* 2 łyżki śmietany 18%
* 1/2 szkl suchego maku
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj, następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać do masy i wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temp 180 stopniach C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.


Ciasto kokosowe:

* 4 białka jaj
* 3/4 szkl cukru
* 1 szkl wiórek kokosowych białych
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier, zmiksować. Dodać wiórki i proszek do pieczenia, wymieszać. Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe, włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić.


Masa jabłkowa:

* 80 dag winnych jabłek (po obraniu)
* 2 galaretki agrestowe
* 3/4 szkl wody
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Obrane jabłka pokroić w plastry, dodać masło i cukier chwilę podprażyć aż zaczną być miękkie. Następnie wlać wodę gotować całość 2 minuty, po czym zestawić z ognia wsypać galaretki, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.


Masa budyniowa:

* 1 budyń na 750 ml mleka
* 2,5 szkl mleka
* 1 łyżka mąki tortowej
* 3/4 szkl cukru
* 1 kostka Kasi

Sposób przygotowania:

Część mleka zagotować z cukrem. Budyń z mąką roztrzepać w pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem.


Dodatkowo:

* 1 puszka gotowego kajmaku
* 80 g wiórek kokosowych białych


Sposób przygotowania:

Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową. Przykryć drugim płatem makowym, wylać tężejące jabłka z galaretką i przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.