sobota, 12 października 2019
Spaghetti Gordona Ramseya (Ladygugu)
Składniki:
* 1 duża marchewka
* 2 cebule
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 łyżka oregano
* 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
* 1/2 kg mięsa mielonego
* passata pomidorowa
* 3/4 szkl czerwonego wina
* 5 łyżek mleka
* sól
* 4 łyżki sosu Worcestershire ( nie musi być)
* olej
* makaron spaghetti
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Chwilę podsmażyć i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i startą marchewkę. Smażyć kilka minut i dodać sól, oregano i koncentrat pomidorowy. Dodać mięso i smażyć. Wlać wino. Po odparowaniu dodać passatę pomidorową (i sos Worcestershire jeśli macie). Dusić do zgęstnienia sosu. Na sam koniec doprawić do smaku i dodać mleko. Makaron ugotować, dodać do sosu i wymieszać. Można posypać parmesanem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.