niedziela, 13 października 2019
Ciasto "Biszkopt Teściowej"
Składniki:
* 4 jajka
* 1 szkl. cukru
* 1 szkl mąki pszennej w tym dwie łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka octu
* 1 puszka brzoskwiń
* budyń waniliowy ( lub śmietankowy)
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno, Dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka utrzepać z proszkiem do pieczenia i octem. Wymieszać z ubitymi białkami. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić. Na soku z brzoskwiń ugotować budyń. Na upieczony biszkopt wyłożyć brzoskwinie i zalać gorącym budyniem.
Krokant:
* 20 dkg kokosu
* 20 dkg masła
* 20 dkg cukru
* 2 jajka
Kokos, cukier i masło przesmażyć w rondelku. Do ciepłej masy dodać 2 jajka i szybko wymieszać. Od razu nałożyć na budyń i zapiekać w piekarniku około 10-15 minut do zrumienienia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.