niedziela, 13 października 2019
Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym (Słodkipomysł.pl)
Składniki na babeczki (12 sztuk):
* 210 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 90 g miękkiego masła
* 130 g cukru
* skórka otarta z 2 cytryn
* 2 duże jajka
* 130 g jogurtu naturalnego
* 4 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
W misce przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem i skórką cytrynową. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Powoli dodawać do masy delikatnie mieszając rózgą kuchenną. Ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Piec około 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Syrop cytrynowy:
* 1,5 łyżki soku z cytryny
* 1-2 łyżeczki cukru
Cukier zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy aż się rozpuści. Jeśli cukier będzie oporny i nie będzie chciał się rozpuścić można lekko podgrzać w kąpieli wodnej.
Jeszcze ciepłe babeczki posmarować syropem cytrynowym.
Krem czekoladowy:
* 250 ml śmietany kremówki ( 30% lub 36%)
* 100 g gorzkiej czekolady
* 80 g mlecznej czekolady
W małym rondelku podgrzać śmietanę aż będzie gorąca (nie doprowadzić do wrzenia). Zdjąć rondelek z palnika i dodać połamane czekolady. Mieszać powoli do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do wystudzenia (przykryć folią i wstawić do lodówki na 3 godziny). Następnie przy pomocy miksera ubijamy aż powstanie gęsty, czekoladowy krem.
W babeczkach wybrać odrobinę ciasta i rozkruszyć w miseczce. Do powstałych wgłębień nałożyć krem czekoladowy. Wierzch każdej babeczki posypać pokruszonym ciastem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.