niedziela, 13 października 2019

Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym (Słodkipomysł.pl)






Składniki na babeczki (12 sztuk):

* 210 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 90 g miękkiego masła
* 130 g cukru
* skórka otarta z 2 cytryn
* 2 duże jajka
* 130 g jogurtu naturalnego
* 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

W misce przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem i skórką cytrynową. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Powoli dodawać do masy delikatnie mieszając rózgą kuchenną. Ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Piec około 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).


Syrop cytrynowy:

* 1,5 łyżki soku z cytryny
* 1-2 łyżeczki cukru

Cukier zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy aż się rozpuści. Jeśli cukier będzie oporny i nie będzie chciał się rozpuścić można lekko podgrzać w kąpieli wodnej.

Jeszcze ciepłe babeczki posmarować syropem cytrynowym.


Krem czekoladowy:

* 250 ml śmietany kremówki ( 30% lub 36%)
* 100 g gorzkiej czekolady
* 80 g mlecznej czekolady

W małym rondelku podgrzać śmietanę aż będzie gorąca (nie doprowadzić do wrzenia). Zdjąć rondelek z palnika i dodać połamane czekolady. Mieszać powoli do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do wystudzenia (przykryć folią i wstawić do lodówki na 3 godziny). Następnie przy pomocy miksera ubijamy aż powstanie gęsty, czekoladowy krem.

W babeczkach wybrać odrobinę ciasta i rozkruszyć w miseczce. Do powstałych wgłębień nałożyć krem czekoladowy. Wierzch każdej babeczki posypać pokruszonym ciastem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.