środa, 25 grudnia 2013
Świąteczny przekładaniec
Składniki:
Ciasto:
* 8 jajek
* 1 szkl mąki pszennej
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szkl cukru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* przyprawa do piernika ( u mnie poł opakowania ale ja uwielbiam zapach piernikowy)
* 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do dwóch foremek (25x40) i piec około 25 minut w 180 stopniach C.
Masa:
* 1 i 1/2 kostki masła (u mnie Kasia)
* 2 budynie waniliowe
* 2 i 1/2 szkl mleka
* 4 łyżki wódki
* 1 czekolada piernikowa (lub mleczna)
* cukier puder (ilość wg indywidualnych upodobań)
* cynamon (j.w.)
* rodzynki
Sposób przygotowania:
Zagotować szklankę mleka. Do pozostałego mleka wsypać budynie, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić i wystudzić. Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo budyń i czekoladę. Mieszamy z wódką, cukrem pudrem i cynamonem. Blaty ciasta przekładać 3/4 masy a resztę rozsmarować na wierzchu. Ozdobić rodzynkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.