środa, 4 grudnia 2013
Pierniczki
Składniki:
* 2 szkl mąki
* 2 jajka
* 3/4 szkl cukru
* 2 łyżki masła
* 3 łyżki miodu
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* przyprawa do piernika
Do dekoracji:
* polewa czekoladowa
* lukier
* kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
Na stolnicy przesiać mąkę i dodać rozpuszczony miód. Łyżka wymieszać ciasto i dodać cukier, sodę i przyprawę a gdy masa przestygnie dodać masło i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, wykrawać foremkami ciastka a słomką robić dziurki (jeśli pierniczki maja zawisnąć na choince, w przeciwnym wypadku nie trzeba robić dziurek). Piec około 10 minut w 150 stopniach C z termoobiegiem. Po wystudzeniu dowolnie dekorować. Przechowywać w zamkniętym pojemniku (na początku pierniczki są twardawe ale już następnego dnia miękną)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.