czwartek, 5 grudnia 2013

Ciasteczkowe "krewetki"





Składniki:

* 300 g mąki
* 200 g masła
* 3 surowe żółtka
* 50 g cukru pudru
* 50 g orzechów włoskich
* cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka, przesiany cukier puder i zmielone orzechy. Zagnieść szybko ciasto i odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Formować wałeczek o średnicy około 1/2 cm (lub przepuszczać przez maszynkę ze specjalną nasadką do ciasteczek), kroić na kawałki około 5 cm i nadawać kształt podkówek/krewetek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut (na jasnozłoty kolor) w 150 stopniach C z termoobiegiem. Po upieczeniu przełożyć do pojemniczka i każdą warstwę posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.