wtorek, 7 stycznia 2014

Bułeczki dyniowe






Składniki:

* 3/4 szkl gorącego mleka 3,2%
* 1 szkl puree z dyni
* 1/3 szkl cukru brązowego
* 1/3 szkl cukru białego
* 6 łyżek masła
* 1 jajko
* 1 łyżeczka soli
* 14 g suchych drożdży + 1 łyżeczka cukru (lub 50 g świeżych drożdży)
* 1/4 szkl letniej wody
* 5 szkl mąki


Sposób przygotowania:

Do miski wlać gorące mleko i dodać masło. Mieszać do momentu rozpuszczenia masła. Dodać cukry, puree z dyni, sól i dokładnie wymieszać. W małej miseczce rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru w letniej wodzie. Gdy drożdże zrobią się pieniste dodać do masy dyniowej. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać. Ciasto ma być klejące ale ma odklejać się od miski. Stolnicę dobrze wysypać mąką, przełożyć ciasto i wyrabiać przez około 1 minutę. Wyrobione ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej miski, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie godziny przełożyć ciasto z powrotem na stolnicę i ponownie zagnieść aby zeszło z niego powietrze. Uformować kulkę, przekroić ja na pół a każdą połówkę na 15 części. Formować kulki i lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm. Odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmarować woda, rozkłóconym jajkiem lub masłem wymieszanym z odrobina wody i miodu. Piec w 180 stopniach około 30-40 minut aż bułeczki nabiorą złotego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.