środa, 25 grudnia 2013
Serowo-makowe
Składniki:
Masa serowa:
* 800 g tłustego sera białego (ewentualnie ser w wiadereczku)
* 100 g masła
* 6 jajek
* 1 i 1/3 szkl cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Ser przepuścić przez maszyknę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce sera a na końcu stopione i ostudzone masło. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę z proszkiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masa makowa:
* 250 g maku
* 300 g cukru
* 4 łyżki mąki
* 4 jajka
* 70 g masła
* aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
Mak wypłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, po czym odsączyć na sicie i dwa razy przekręcić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodawać po łyżce zmielony mak, stopione i ostudzone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia i olejek migdałowy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Wysoką formę (40x25) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przekładać do niej na przemian 4 łyżki masy serowej i 3 łyżki masy makowej (lub na dno wyłożyć masę makową a na wierzch serowa). Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.