Składniki:
Masa serowa:
* 1 kg twarogu półtłustego zmielonego (z wiaderka)
* 3/4 szkl cukru
* 4 jajka
* 1 cukier waniliowy
* 250 g serka mascarpone
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* szczypta soli
* skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg przełożyć do miski i chwilę miksować. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny i miksować około 3 minut. Następnie dodać 2 całe jajka, 2 żółtka i serek mascarpone. Dodać przesianą mąkę i ponownie chwilę miksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę zabezpieczyć z zewnątrz folią aluminiową. Formę włożyć do większego naczynia i wlać gorącą wodę do wysokości połowy formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na godzinę. Po tym czasie wyjąć formę z wody, odwinąć folię i nożem oddzielić sernik od ścianek formy. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krem śmietankowy:
* 150 ml śmietanki 30%
* 100 g serka kremowego (np piątnica)
* 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę i serek zmiksować na gęstą masę. Pod koniec dodać cukier puder i ponownie zmiksować.
Krem wyłożyć na wystudzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.