Składniki:
Karmelizowane banany:
* 1 duży banan lub 2 małe
* 1 łyżka cukru brązowego (może być też biały)
* 1 łyżeczka mleka
* 1 łyżka masła
* szczypta soli
Owsianka:
* 1 szkl płatków owsianych
* 1 szkl mleka
* 1/2 szkl mleka kokosowego
* 1 łyżeczka masła
* 1 łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Na małej patelni rozpuścić cukier z mlekiem, masłem i szczyptą soli. Ciągle mieszać do jednolitej konsystencji. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do karmelu. Płatki opłukać na sitku. Mleko zagotować. Dodać płatki, masło i chwilę pogotować. Dodać mleko kokosowe i masło orzechowe. Dokładnie wymieszać. Gotować około 1 minuty do osiągnięcia kremowej konsystencji. Przełożyć do miseczek. Udekorować bananami i karmelem.
* przepis @charlizemistery
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.