Składniki:
Ciasto drożdżowe:
* 400 g mąki
* 220 ml ciepłej wody
* 20 g świeżych drożdży
* 30 ml oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
* ketchup
* szynka
* ser
* 1 jajko (do posmarowania)
* inne dodatki wedle uznania
Sposób przygotowania:
Cukier i drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, oliwę, zioła i wyrobić. Zagnieść kulkę, posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować ketchupem i posypać pokrojoną szynką i serem. Zawinąć jak roladę. Pokroić w grubsze plastry, odwrócić farszem do góry i posmarować rozmąconym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach około 20-30 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.