czwartek, 8 kwietnia 2021

Pizzowe bułeczki @olatatki



Składniki:

Ciasto drożdżowe:

* 400 g mąki
* 220 ml ciepłej wody
* 20 g świeżych drożdży
* 30 ml oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Dodatkowo:

* ketchup
* szynka
* ser
* 1 jajko (do posmarowania)
* inne dodatki wedle uznania


Sposób przygotowania:

Cukier i drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, oliwę, zioła i wyrobić. Zagnieść kulkę, posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować ketchupem i posypać pokrojoną szynką i serem. Zawinąć jak roladę. Pokroić w grubsze plastry, odwrócić farszem do góry i posmarować rozmąconym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach około 20-30 minut do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.