wtorek, 10 września 2019
Zupa dyniowa
Składniki:
* 1 kg dyni Hokkaido
* 2 marchewki
* 4-5 ziemniaków
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* curry
* imbir
* sól (vegeta)
* ostra papryka ( ilość zależy od własnych upodobań)
* 100 ml śmietany 30%
* 1 i 1/2 bulionu
* masło
Sposób przygotowania:
Dynię obrać pokroić w większą kostkę, wyłożyć na blachę i piec w 200 stopniach około 20 minut (do miękkości). Cebulę, ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dodać upieczoną dynię i chwilę podsmażyć. Całość zalać bulionem i gotować do miękkości. Zblendować, doprawić i dolać śmietankę. Zagotować. Podawać z grzankami i podprażonymi pestkami dyni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.