sobota, 10 sierpnia 2019

Ciasto jogurtowe z żółtymi śliwkami






Składniki:

Ciasto:

* 2 szkl. mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szkl. cukru
* 1 cukier waniliowy
* 2 jajka
* 1 szkl. jogurtu naturalnego
* 50 ml oleju
* kilka sztuk żółtych śliwek


Kruszonka:

* 10 dkg. mąki
* 7 dkg zimnego masła
* 4 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

Na samym początku przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło i cukier. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Zwilżoną dłonią uformować z kruszonki kulkę, przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać na puszystą masę. Dodać jogurt, olej i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć na ciasto kruszonkę. Piec w 180 stopniach 50-55 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.