wtorek, 10 września 2019

Kurczak z mango (Ladygugu)






Składniki:

* 400 g kurczaka
* 1/4 czerwonej papryki
* 1/4 zielonej papryki
* 1/4 żółtej papryki
* 2 mango
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka sosu sojowego
* 150 ml wody
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1-2 łyżeczki cukru
* 2 łyżki cytryny


Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem przez około 4-5 minut.
W tym czasie pokroić mango (najlepiej gdyby kawałki miały mniej więcej tę samą wielkość co kawałki kurczaka). Mniejsze skrawki mango zblendować na gładki mus. Paprykę pokroić w cienkie paski. Do kurczaka dodać paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, wodę, cukier i cytrynę. Gotować 5 minut pod przykryciem. Chwilę przez końcem gotowania dodać mus mango i owoc pokrojony na kawałki. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.