czwartek, 12 września 2019
Tiramisu
Składniki:
* 250g biszkoptów (podłużne lub okrągłe)
* 500 g serka mascarpone
* 50 g cukru pudru
* 4 duże jajka
* likier Amaretto
* 250 ml kawy esspresso
* kakao gorzkie
Sposób przygotowania:
Przygotować kawę esspresso, ostudzić i dodać likier Amaretto wg własnych upodobań. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Zmniejszyć obroty i wmiksować serek mascarpone. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą mascarpone. Do masy dolać Amaretto. Biszkopty zanurzać pojedynczo w kawie i układać w pucharkach (lub w formie). Na biszkopty wyłożyć połowę masy i kolejna warstwę biszkoptów. Całość oprószyć kakao. Schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.