czwartek, 1 sierpnia 2019

Makaron ze szparagami i zielonym groszkiem






Składniki:

* 250 g. makaronu np. muszelki
* pęczek szparagów
* 200 g. mrożonego zielonego groszku
* 1 por
* 20 g. suszonych grzybów ( można dodać przesmażone wcześniej pieczarki)
* masło
* 200 ml śmietanki 30%
* natka pietruszki
* sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Mrożony groszek zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Szparagi opłukać, odłamać twarde końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Białą część pora pokroić w półplasterki. Grzyby i groszek odsączyć. Na patelni roztopić masło dodać por. Jak się zeszkli dodać grzyby, groszek i szparagi. Smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać śmietankę, przyprawić. Gotować do zgęstnienia sosu. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.