niedziela, 18 października 2015

Pieczona karkówka z żurawina i pieczarkami






Składniki:

* 1 kg karkówki
* 1/2 kg pieczarek
* 75 g żurawiny suszonej
* 2 cebule
* 500 ml śmietany 30%
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka musztardy miodowej
* 2 łyżki oleju
* sól, pieprz, majeranek


Sposób przygotowania:

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w plastry. Śmietanę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, żurawiną, miodem i musztardą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z pieczarkami. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry karkówki, pieczarki z cebula a wszystko zalać śmietaną z żurawiną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę. Podawać z surówka i opiekanymi ziamniaczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.