niedziela, 18 października 2015
Pieczony łosoś z pomarańczami
Składniki:
* 30-40 dkg łososia
* 2 pomarańcze
* sól, pieprz
* sok z 1/2 cytryny
* oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Fileta umyć, osuszyć i podzielić na dwie porcje (skórę można zdjąć lub oczyścić z łusek). Z 1 pomarańczy i 1/2 cytryny wycisnąć sok, drugą pomarańcze pokroić w plastry. Łososia przyprawić solą i pieprzem i zamarynować w soku pomarańczowo-cytrynowym około 20-30 minut (zależy od grubości filetów). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Zamarynowanego łososia ułożyć na folii aluminiowej. Plastrami pomarańczy obłożyć filety. Zawinąć folię tworząc kieszonki. Piec około 20-30 minut. Po tym czasie odwinąć folię i piec jeszcze 8-10 minut. Podawać z grzanką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.