niedziela, 4 sierpnia 2013

Ciasto magiczne







Składniki:

* 125 g masła lub margaryny
* 115 g mąki
* 150 g cukru
* 4 jajka (w pokojowej temperaturze)
* 1 łyżka wody
* 4 krople octu
* 1/2 l mleka (letniego)
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego


Sposób przygotowania:

Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą pianę. Dodać łyżkę wody i dalej ubijać. Masło roztopić i ostudzić po czym dodawać do masy jajecznej cały czas ubijając. Następnie dodawać na przemian mleko i mąkę.
Z białek ubić pianę. Dodać ocet i ekstrakt z wanilii i chwilę ubijać aż piana będzie sztywna. Delikatnie połączyć z masa jajeczna. Blaszkę o wymiarach 20x20 wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować i osypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w 160 stopniach C około 60 minut. Dokładnie wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. bo z jednego ciasta robią się 3 warstwy (spod, krem i biszkopt) ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ahaaaa! Dopiero jak napisałaś to się przyjrzałam zdjęciom i rzeczywiście widać te warstwy.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.