środa, 29 kwietnia 2020

Hreczniaki z sosem pieczarkowym Ewy Wachowicz






Składniki:

* 300 g kaszy gryczanej
* 250 g sera białego
* 1 cebula
* 1 łyżka masła
* natka pietruszki
* 2 łyżki mąki
* 1 jajko
* sól, pieprz
* bułka tarta
* olej


Składniki:

Kaszę ugotować na sypko, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Biały ser przepuścić przez maszynkę i połączyć z kaszą. Dodać przesmażoną cebulkę, natkę pietruszki, mąkę, jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem pieczarkowym.


Sos pieczarkowy

Składniki:

* 200 g pieczarek
* 1 cebula
* 1 łyżka masła
* 500 ml śmietany 30%
* sól


Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu aby sos się zredukował.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.