środa, 29 kwietnia 2020
Hreczniaki z sosem pieczarkowym Ewy Wachowicz
Składniki:
* 300 g kaszy gryczanej
* 250 g sera białego
* 1 cebula
* 1 łyżka masła
* natka pietruszki
* 2 łyżki mąki
* 1 jajko
* sól, pieprz
* bułka tarta
* olej
Składniki:
Kaszę ugotować na sypko, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Biały ser przepuścić przez maszynkę i połączyć z kaszą. Dodać przesmażoną cebulkę, natkę pietruszki, mąkę, jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem pieczarkowym.
Sos pieczarkowy
Składniki:
* 200 g pieczarek
* 1 cebula
* 1 łyżka masła
* 500 ml śmietany 30%
* sól
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu aby sos się zredukował.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.