sobota, 11 kwietnia 2020
Chleb tostowy
Składniki:
* 500 g mąki
* 300 ml ciepłej wody
* 20 g drożdży
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżeczka soli
* 6 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Wodę wlać do miski, dodać miód i drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól i dodać olej. Dokładnie wyrobić mikserem z hakami. Wierzch ciasta oprószyć odrobiną mąki. Odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 180 stopniach 50 minut. Chlebek zostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.