sobota, 2 listopada 2019
Risotto z kurczakiem, papryka i cukinią
Składniki:
* 1/2 szkl. ryżu arborio
* 1 cebula
* 1 pierś z kurczaka
* 1/2 szkl. białego wina
* 2 ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka
* 1 mała cukinia
* około 500 ml bulionu
* 1/3 szkl. startego parmezanu
* około 50 g. gorgonzoli
* masło, oliwa
* posiekana natka pietruszki
* kurkuma, oregano, papryka słodka, sól
Sposób przygotowania:
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i podsmażyć. Dodać ryż i dokładnie obsmażyć. Wlać wino i chwilę pogotować aż wino odparuje. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przyprawić. Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Kiedy płyn zostanie wchłonięty dodać kolejną porcję bulionu i tak do momentu aż ryż będzie ugotowany. Na koniec dodać parmezan, posiekaną natkę i drobno pokrojoną gorgonzolę. Dokładnie wymieszać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.