sobota, 2 listopada 2019

Risotto z kurczakiem, papryka i cukinią






Składniki:

* 1/2 szkl. ryżu arborio
* 1 cebula
* 1 pierś z kurczaka
* 1/2 szkl. białego wina
* 2 ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka
* 1 mała cukinia
* około 500 ml bulionu
* 1/3 szkl. startego parmezanu
* około 50 g. gorgonzoli
* masło, oliwa
* posiekana natka pietruszki
* kurkuma, oregano, papryka słodka, sól


Sposób przygotowania:

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i podsmażyć. Dodać ryż i dokładnie obsmażyć. Wlać wino i chwilę pogotować aż wino odparuje. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przyprawić. Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Kiedy płyn zostanie wchłonięty dodać kolejną porcję bulionu i tak do momentu aż ryż będzie ugotowany. Na koniec dodać parmezan, posiekaną natkę i drobno pokrojoną gorgonzolę. Dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.