sobota, 2 listopada 2019

Deser chałwowy






Składniki:

* 600 ml śmietanki 30%
* 500 ml mascarpone
* 200 g chałwy
* 100 g białej czekolady
* truskawki/maliny
* cukier waniliowy


Sposób przygotowania:

W 100 ml śmietanki rozpuścić czekoladę i chałwę. Wystudzić. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Powoli dodawać przestudzoną masę chałwowo-czekoladową. Truskawki (lub maliny) przełożyć do rondelka i dusić z cukrem waniliowym na małym ogniu aż do całkowitego rozpadnięcia owoców. Zblendować i wystudzić. Deser chałwowy przełożyć do pucharków i polać sosem owocowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.