wtorek, 14 czerwca 2016

Zupa pomidorowo-paprykowa z mleczkiem kokosowym i makaronem ryżowym









Składniki:

* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* 1 łyżka oleju kokosowego lub inny olej roślinny do smażenia
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1/2 łyżeczki kuminu
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 1 łyżeczka kurkumy
* 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
* 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
* 300 ml bulionu warzywnego
* makaron ryżowy


 Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, paprykę i krótko podsmażyć. Kiedy cebula się zeszkli dodać przyprawy i smażyć aż papryka zmięknie. Dodać mleczko kokosowe (dokładnie wymieszane w puszce), pomidory i bulion. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie całość dokładnie zmiksować. Serwować z makaronem ryżowym*.


* Jeśli podajemy z makaronem ryżowym to można go albo wcześniej osobno ugotować albo włożyć surowy do gorącej zupy i zostawić przez gotowania na 3-5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.