wtorek, 14 czerwca 2016

Ciasto kokosowe z kremem bananowym










Składniki:

Biszkopt:

* 5 jaj
* 3/4 szkl cukru
* 3/4 szkl mąki pszennej
* 1/4 mąki ziemniaczanej
* szczypta soli




Sposób przygotowania:

Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypać cukier. Do piany dodać po 1 żółtku i miksować. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.


Krem bananowy:

* 250 g miękkiego masła
* 3 żółtka
*3/4 szkl cukru
* 700 ml mleka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 banan
* 4-5 łyżek likieru bananowego
* 200 g wiórek kokosowych


Sposób przygotowania:

Żółtka, szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, a następnie do gorącego wsypać przygotowaną masę. Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodać budyń. Do masy wlać likier i wsypać połowę kokosu. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować. Blat biszkoptowy posmarować 3/4 kremu, przykryć drugim biszkoptem i resztą kremu. Całość posypać podprażonym na suchej patelni kokosem. Schłodzić w lodówce kilka godzin. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.