piątek, 27 czerwca 2014

Ciasto Patrycji






Składniki:

* 6-7 paczek herbatników ( po 50g każda)
* 1 dżem porzeczkowy
* masa krówkowa (370g)
* 1/2 litra śmietanki 30%
* 1 cukier waniliowy
* 2 budynie śmietankowe bez cukru (35g każdy)
* 1/2 litra mleka
* płatki migdałowe/słonecznik


Sposób przygotowania:

Blaszkę o wymiarach 28x24 wyłożyć warstwą herbatników. Ugotować budynie na 1/2 l mleka i wylać na herbatniki, lekko przestudzić. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, na nią posmarować krem krówkowy i znowu herbatniki. Dżem lekko podgrzać w rondelku i wyłożyć na ciastka. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 1 godzinę). Po tym czasie ubić śmietanę z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto. Słonecznik/płatki migdałowe podpiec chwilę na suchej patelni i posypać ciasto. Ponownie wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.