piątek, 27 czerwca 2014
Ciasto Patrycji
Składniki:
* 6-7 paczek herbatników ( po 50g każda)
* 1 dżem porzeczkowy
* masa krówkowa (370g)
* 1/2 litra śmietanki 30%
* 1 cukier waniliowy
* 2 budynie śmietankowe bez cukru (35g każdy)
* 1/2 litra mleka
* płatki migdałowe/słonecznik
Sposób przygotowania:
Blaszkę o wymiarach 28x24 wyłożyć warstwą herbatników. Ugotować budynie na 1/2 l mleka i wylać na herbatniki, lekko przestudzić. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, na nią posmarować krem krówkowy i znowu herbatniki. Dżem lekko podgrzać w rondelku i wyłożyć na ciastka. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 1 godzinę). Po tym czasie ubić śmietanę z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto. Słonecznik/płatki migdałowe podpiec chwilę na suchej patelni i posypać ciasto. Ponownie wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.