czwartek, 26 czerwca 2014

Ciasto japońskie






Składniki:

* 30 dkg cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
* 15 dkg margaryny
* 6 jajek
* 1/2 kg jabłek
* 25 dkg suchego maku
* 6 łyżek kaszy manny
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Cukier, cukier waniliowy, margarynę i 6 żółtek utrzeć. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, odcisnąć sok i dodać do masy razem z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Suchy mak zmielić w młynku, dodać do masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z powstałą masą. Przelać do formy i piec 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.