czwartek, 19 czerwca 2014

Boczek w osłonce

80.



Składniki:

* 1,5 kg surowego boczku (najlepiej pasek ok 10 cm szerokości)
* 1,2 łyżeczki soli peklowej
* 1 łyżeczka soli zwykłej
* 2 łyżeczki majeranku
* 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
* 2 ząbki przeciśniętego czosnku
* 1,4 łyżeczki ostrej papryki
* 1,2 łyżeczki utłuczonej kolendry
* ok 45 cm osłonki


Sposób przygotowania:

Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi boczek. Zawinąć ciasno w folię i wstawić na dobę do lodówki. Osłonkę na kilka minut namoczyć w wodzie. Boczek włożyć do osłonki i z obu stron ciasno zawiązać grubą bawełnianą nitką. Włożyć do garnka, zalać wodą i parzyć nie doprowadzając do wrzenia w temperaturze 75-80 stopni* na 2 godziny i 20 minut (czas liczymy od chwili osiągnięcia wymaganej temperatury)


* jeżeli nie mamy termometru to czas liczymy od chwili pojawienia się pęcherzyków na wodzie, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy garnek i obserwujemy nie dopuszczając do wrzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.