Składniki:
Ciasto:
* 200 g. miękkiego masła
* 150 g. cukru
* 4 jajka
* 250 g. mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
* skórka z całej pomarańczy
* szczypta soli
Syrop pomarańczowy:
* 100 ml soku z pomarańczy
* 50 ml wody
* 2 łyżki cukru
Całość gotować kilka minut do lekkiej redukcji płynu.
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ucierania dodać sok z pomarańczy i skórkę. Ciasto przelać do tortownicy (20 cm średnicy) wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 stopniach około 60 minut (do suchego patyczka). Ciepłe ciasto wyjąć z tortownicy i ponakłuwać dużą wykałaczką. Powoli polewać syropem pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.