niedziela, 24 stycznia 2021

Ciasto pomarańczowe



Składniki:


Ciasto:

* 200 g. miękkiego masła
* 150 g. cukru
* 4 jajka
* 250 g. mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
* skórka z całej pomarańczy
* szczypta soli


Syrop pomarańczowy:

* 100 ml soku z pomarańczy
* 50 ml wody
* 2 łyżki cukru

Całość gotować kilka minut do lekkiej redukcji płynu.


Sposób przygotowania:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ucierania dodać sok z pomarańczy i skórkę. Ciasto przelać do tortownicy (20 cm średnicy) wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 stopniach około 60 minut (do suchego patyczka). Ciepłe ciasto wyjąć z tortownicy i ponakłuwać dużą wykałaczką. Powoli polewać syropem pomarańczowym.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.