niedziela, 31 stycznia 2021

Ciasto biszkoptowe z kremem i powidłami

 



Składniki:

Ciasto:

* 5 jajek
* 3/4 szkl. mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szkl. cukru


Krem budyniowy:

* 500 ml mleka
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 1/2 szkl. cukru
* 5 łyżek wiórek kokosowych

* woda z cytryną
* powidła/dżem


Kruszonka:

* 50 g masła
* 3 łyżki cukru pudru
* 1/2 szkl. wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka. Ciągle ubijając partiami dodawać cukier. Mąki i proszek wymieszać i przesiać. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach około 30 minut.

Budyń rozpuścić w mleku razem z cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. 

Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki uprażyć na patelni.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Spód nasączyć wodą z cytryną, posmarować dżemem lub powidłami. Następnie wyłożyć 3/4 kremu. Przykryć ciastem, ponownie nasączyć, rozsmarować pozostały krem i posypać kruszonką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.