niedziela, 15 listopada 2020

Czekolada na gorąco (@lenagryszko)

 



Składniki:

* 120 g gorzkiej czekolady
* 500 ml mleka
* 1 żółtko
* 1 łyżeczka cukru
* 100 ml śmietany 30%
* posypka, starta czekolada, pianki
* cynamon


Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzać mleko. Zdjąć kożuch i do gorącego mleka dodać pokrojoną czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać cynamon. W osobnym naczyniu ubić żółtko z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć ogień do minimum i wlać ubite żółtko cały czas mieszając. Po około 30 sekundach zdjąć z ognia i przelać do kubków. Podawać z ubitą śmietanką, posypane startą czekoladą i posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.