środa, 30 marca 2016

Strudel z białą kiełbasą









Składniki:

* 300 g białej surowej kiełbasy
* 1 cebula
* majeranek
* kminek
* 1 małe uprażone jabłko
* 1 op. ciasta francuskiego
* 1 jajko
* 4 łyżki mleka
* olej rzepakowy
* sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Kiełbasę obrać z osłonek, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kawałki kiełbasy rozgnieść widelcem na patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość przyprawić do smaku majerankiem, kminkiem mielonym i pieprzem czarnym. Dodać prażone jabłko i chwilę smażyć razem ciągle mieszając. Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować z obu stron i posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Na ciasto wyłożyć przestudzony farsz i zawinąć w rulon. Dokładnie skleić końcówki ciasta po bokach. Roladę ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem i naciąć w poprzek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.