czwartek, 16 lipca 2015

Tarta śliwkowa






Składniki:

Ciasto:

* 1 szkl mąki
* 120 g zimnego masła
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 żółtka
* 2 łyżki wiórków kokosowych
* 3 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym masłem i cukrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę na tarte  wysmarować tłuszczem i wylepić ciasto. Wstawić do zamrażarki na 15 minut.


Nadzienie:

* ok. 500 g śliwek
* 2 jajka
* 250 g serka mascarpone
* 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
* płatki migdałowe


Sposób przygotowania:

Zmiksować serek mascarpone z jajkami i mlekiem tylko do uzyskania gładkiej konsystencji. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić. Ułożyć na cieście i zalać masą. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 30 minut. Po tym czasie posypać ciasto płatkami migdałowymi i piec 15 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.