czwartek, 16 lipca 2015

Ciasto Cassis






Składniki:

Biszkopt kakaowy:

* 5 jajek
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
* 2/3 szklanki mąki tortowej
* 1/3 szklanki kakao
* 50 g startej gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.


Beza:

* 4 białka
* 200 g drobnego cukru do wypieków
* 1 kopiasta łyżka kakao
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka octu


Sposób przygotowania:

Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca miksować jeszcze ok. 1 minuty. Dodać mąkę, kakao i ocet. Krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt i wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Wystudzić.


Krem:

* 500 g śmietanki 30 %
* 500 g serka mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji kremu.


Ponadto:

* 2 małe słoiczki konfitury z czarnej porzeczki ( po 250 g )
* poncz ( 3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis ewentualnie można zastąpić sokiem z czarnej porzeczki połączonym z czystą wódką.)


Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę.
Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.