środa, 20 sierpnia 2014

Kostka alpejska





Składniki:

Ciasto:

* 3 jajka
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao
* szczypta soli

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy. Wymieszać i przelać do formy o wymiarach 20x35. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.

Masa:

* 200 g masła
* 1 puszka masy kajmakowej (400g)
* 3 szkl śmietany kremówki
* 3 łyżeczki żelatyny
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 2 łyżki rumu (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodać zimna kawę i rum. Dodawać po łyżce masę kajmakową i dalej ucierać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzącej wody i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie mieszać z masą kajmakową. Zimną, jeszcze płynna żelatynę wlać do masy i ponownie dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

* 100 g małych bez
* 1 słoik dżemu porzeczkowego
* 100 g orzechów

Do nasączenia biszkoptu:

* 2  łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki rumu
* 4 łyżki wody


Sposób przygotowania:

Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszać i nasączyć ciasto i posmarować dżemem porzeczkowym. Wyłożyć 1/2 masy, na nią bezy i pozostałą masę. Wierzch dekorować posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.