środa, 20 sierpnia 2014
Kostka alpejska
Składniki:
Ciasto:
* 3 jajka
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao
* szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy. Wymieszać i przelać do formy o wymiarach 20x35. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Masa:
* 200 g masła
* 1 puszka masy kajmakowej (400g)
* 3 szkl śmietany kremówki
* 3 łyżeczki żelatyny
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 2 łyżki rumu (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodać zimna kawę i rum. Dodawać po łyżce masę kajmakową i dalej ucierać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzącej wody i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie mieszać z masą kajmakową. Zimną, jeszcze płynna żelatynę wlać do masy i ponownie dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
* 100 g małych bez
* 1 słoik dżemu porzeczkowego
* 100 g orzechów
Do nasączenia biszkoptu:
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki rumu
* 4 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszać i nasączyć ciasto i posmarować dżemem porzeczkowym. Wyłożyć 1/2 masy, na nią bezy i pozostałą masę. Wierzch dekorować posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.