środa, 20 sierpnia 2014
Kalafior i brokuł w marynacie
Składniki:
* czerwona papryka
* kalafior
* brokuł
* cebula
* sól, cukier
Zalewa:
* 10 szkl wody
* 2 szkl cukru
* 2 łyżki soli
* 1,5 szkl octu
* 1 łyżeczka gorczycy
* 8 ziaren ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry. Kalafiora i brokuła umyć i podzielić na różyczki. Włożyć osobno do dwóch garnków z wrzącą, osoloną i lekko osłodzoną wodą i gotować. Brokuła 5 minut a kalafiora 10. Odcedzić. Wszystkie składniki zalewy zagotować i lekko ostudzić. Do słoików włożyć po kawałku papryki, plastry cebuli, kalafiora i brokuła. Zalać letnią zalewą (1 cm poniżej brzegu słoika) Zakręcic i pasteryzować 3 minuty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.