środa, 5 lutego 2014

Leśny mech





Składniki:

Ciasto:

* 450 g mrożonego szpinaku
* 3 jajka
* 1 szkl cukru
* 1 szkl oleju
* 2 szkl mąki pszennej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Szpinak rozmrozić, lekko odsączyć i dodać do ciasta. Wymieszać. Blachę o wymiarach 25x25 wyłożyć wysmarowanym i obsypanym bułką tartą papierem, wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach około 50 minut.


Masa:

* 330 ml śmietany 30%
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 śmietan fixy


Sposób przygotowania:

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami. Wierzch wystudzonego ciasta odcinamy i rozdrabniamy na okruszki. Masę śmietanową wykładamy na ciasto i posypujemy okruszkami i lekko dociskamy. Wierzch można posypać pestkami granatu.


2 komentarze:

  1. no coś Ty, ciasto ze szpinakiem? :D
    Tego jeszcze nie było.
    A jak w smaku? Czuć ten szpinak?

    i wyłącz weryfikację obrazkową plisssss ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ano ze szpinakiem!!! :D Wiesz goście się nie domyślili co było glownym składnikiem ciasta wiec chyba szpinaku nie czuc ;)

    Ps. a widzisz nawet nie wiedziałam ze weryfikacja jest wlaczona! Dzieki i już wylaczylam :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.