Składniki:
Ciasto:
* 450 g mrożonego szpinaku
* 3 jajka
* 1 szkl cukru
* 1 szkl oleju
* 2 szkl mąki pszennej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Szpinak rozmrozić, lekko odsączyć i dodać do ciasta. Wymieszać. Blachę o wymiarach 25x25 wyłożyć wysmarowanym i obsypanym bułką tartą papierem, wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach około 50 minut.
Masa:
* 330 ml śmietany 30%
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 śmietan fixy
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami. Wierzch wystudzonego ciasta odcinamy i rozdrabniamy na okruszki. Masę śmietanową wykładamy na ciasto i posypujemy okruszkami i lekko dociskamy. Wierzch można posypać pestkami granatu.
no coś Ty, ciasto ze szpinakiem? :D
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nie było.
A jak w smaku? Czuć ten szpinak?
i wyłącz weryfikację obrazkową plisssss ;)
Ano ze szpinakiem!!! :D Wiesz goście się nie domyślili co było glownym składnikiem ciasta wiec chyba szpinaku nie czuc ;)
OdpowiedzUsuńPs. a widzisz nawet nie wiedziałam ze weryfikacja jest wlaczona! Dzieki i już wylaczylam :)