Składniki:
* 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 duże ziemniaki
* 2 marchewki
* puszka pomidorów w puszce
* 1 czerwona papryka
* 2 l. bulionu lub wody
* 200 ml śmietanki 30%
* 3/4 łyżeczki curry
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* sól, pieprz
* oliwa do podsmażenia warzyw
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać suchą soczewicę i zalać woda lub bulionem. Gotować około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać pomidory i przyprawy i zagotować. Zblendować. Na sam koniec dodać śmietankę. Podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.