środa, 5 sierpnia 2015
Fasolka do słoików
Składniki:
* 1 kg fasolki
* 20 dkg cebuli
* 20 dkg marchewki
* 3/4 szkl oleju
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka soli
* 1 1/2 łyżki octu
* 1 liść laurowy
* mały słoiczek przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować al. dente. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Usmażyć na oleju. Dodać fasolkę i koncentrat pomidorowy. Przyprawić. Podsmażać około 15 minut*. Przełożyć do słoików i zagotować przez 15 minut.
* Jeśli będzie zbyt gęste podlać wodą.
** Można dodać paprykę ( 1 kg papryki na 1 kg fasolki)
*** Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę ze słoika i podgrzać. Podawać z chlebem jak tradycyjne leczo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.