poniedziałek, 4 listopada 2013

Ananasowa niespodzianka






Składniki:

Biszkopt :

* 1/2 szkl cukru
* 4 jajka
* 1 szkl mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wymieszać z mąka i proszkiem do pieczenia. Wylać do formy i wymiarach 20x35 i piec około 20 minut w 180 stopniach.


Ciasto kokosowe:

* 4 białka
* 3/4 szkl cukru
* 200 g wiórek kokosowych
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier, kokos i mąkę z proszkiem. Piec na takiej samej blaszce jak biszkopt około 30 minut w 180 stopniach.


Krem:

* 1 słoik cukinii ala ananas
* 1 budyń śmietankowy
* 4 łyżki cukru
* 1 łtżka mąki pszennej
* 1 op margaryny Kasi
* 4 żółtka


Sposób przygotowania:

Cukinię odcedzić na sitku pozostawiając sok. Jeśli soku nie ma 1 szkl to uzupełniamy wodą. Odlać odrobinę soku i rozrobić w nim budyń i mąkę. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy rozrobiony budyń. Gotujemy chwilę po czym dobrze studzimy. Margarynę ucieramy z żółtkami i zimnym budyniem. Do kremu dodajemy odsączoną cukinię.

Biszkopt nasączamy wodą z cytryna, rozsmarowujemy krem, przykrywamy ciastem kokosowym i polewamy polewą czekoladową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.