poniedziałek, 4 listopada 2013
Ananasowa niespodzianka
Składniki:
Biszkopt :
* 1/2 szkl cukru
* 4 jajka
* 1 szkl mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wymieszać z mąka i proszkiem do pieczenia. Wylać do formy i wymiarach 20x35 i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Ciasto kokosowe:
* 4 białka
* 3/4 szkl cukru
* 200 g wiórek kokosowych
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier, kokos i mąkę z proszkiem. Piec na takiej samej blaszce jak biszkopt około 30 minut w 180 stopniach.
Krem:
* 1 słoik cukinii ala ananas
* 1 budyń śmietankowy
* 4 łyżki cukru
* 1 łtżka mąki pszennej
* 1 op margaryny Kasi
* 4 żółtka
Sposób przygotowania:
Cukinię odcedzić na sitku pozostawiając sok. Jeśli soku nie ma 1 szkl to uzupełniamy wodą. Odlać odrobinę soku i rozrobić w nim budyń i mąkę. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy rozrobiony budyń. Gotujemy chwilę po czym dobrze studzimy. Margarynę ucieramy z żółtkami i zimnym budyniem. Do kremu dodajemy odsączoną cukinię.
Biszkopt nasączamy wodą z cytryna, rozsmarowujemy krem, przykrywamy ciastem kokosowym i polewamy polewą czekoladową
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.