niedziela, 10 lipca 2022

Malinowa chmurka


Składniki:

Kruche ciasto

* 180 g mąki pszennej
* 40 g cukru pudru
* 3 żółtka średnich lub większych jajek
* 110 g masła
* 1 łyżka cukru wanilinowego
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Sposób przygotowania:
 
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie rozetrzeć, aż zrobi się gładkie. Uformować kulę. Zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie ciasto pokroić na cienkie plasterki i wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24 x 34). Ciasto nakłuć na całej powierzchni widelcem. Piec przez 15-18 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu od razu wyjąć formę z pieca i odstawić do przestudzenia. 


Galaretka z malinami

* 3 galaretki o smaku malinowy
* 4 szklanki wrzącej wody
* 500 g świeżych lub mrożonych malin
 
Sposób przygotowania:
 
Galaretki rozpuścić w czterech szklankach wrzątku. Po przestudzeniu dodać maliny. Gdy galaretka z malinami zacznie lekko tężeć, można ją wyłożyć na przestudzony spód z kruchego ciasta. Formę odstawić do lodówki.
 
 
Masa
 
*  500 ml śmietanki kremówki 30 %
* 250 g serka mascarpone 
* 50 g cukru pudru
* 50-70 ml wrzącej wody
* 2 łyżeczki żelatyny w proszku
 
Sposób przygotowania:
 
Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubić na sztywno. Żelatynę zalać wrzątkiem i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Po przestudzeniu wlać ją do naczynia z ubitym kremem i wymieszać całość tylko do połączenia składników przy pomocy miksera, na niskich obrotach.  Krem rozłożyć równo na całej powierzchni galaretki z malinami (galaretka musi być już ścięta). Ciasto ponownie wstawić do lodówki. 


Beza

* 3 białka średnich lub większych jajek
* 150 g drobnego cukru
* 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
* szczypta soli
* 50 g płatków migdałowych
 
Sposób przygotowania:
 
Białka ubić przez chwilę z odrobiną soli, a następnie stopniowo dodawać cukier. Po każdej łyżce cukru miksować tyle żeby cukier się rozpuścił. Cały czas miksować bezę na najwyższych obrotach. Beza ma być puszysta i błyszcząca. Dodawanie cukru i miksowanie może trwać nawet kilkanaście minut. Na samym końcu wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksować. Wyłożyć pianę na blaszkę (o takich samych wymiarach jak ciasto) na papier do pieczenia. Całość posypać płatkami migdałowymi. Formę z blatem bezowym umieścić na półce niżej niż środkowa w piekarniku nagrzanym do 130 stopni (pieczenie góra dół) lub 115-120 stopni z termoobiegiem. Blat bezowy piec około 70 minut. Po upieczeniu, formę od razu wyjmij z piekarnika. Przestudzony blat bezowy przełożyć na warstwę z masy śmietankowej, która zdążyła się stężeć. Formę z ciastem ponownie umieścić w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.