piątek, 3 października 2014
Ciasteczka pieski
Składniki:
* 450 - 500 g mąki
* 180 g cukru pudru
* 200 g miękkiej margaryny
* 2 żółtka
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 1/2 łyżeczki soli
* 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
* 2 łyżki kakao
* perełki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Na stolnicę wysypać mąkę ( 450g ). Dodać żółtka, margarynę, śmietanę i sól i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest za luźne dodać mąkę. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Oba ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie oba ciasta rozwałkować na taka samą grubość i wykrawać serduszka. Jasne serca układać "do góry nogami" a ciemne przekrajać na pół i doklejać jako uszy. Po obu stronach psiej mordki zrobić po trzy dziurki. Tak przygotowane ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach. Wystudzone dekorujemy perełkami (przykleić perełki na "pisaki")
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.