niedziela, 13 października 2019

Szakszuka na zimę (do słoików)






Składniki:

* 3 kg pomidorów (najlepiej malinowe)
* 1 kg czerwonej paprki
* 3 białe cebule
* 4 ząbki czosnku
* 3/4 szkl oliwy
* 3 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka kuminu
* 1 płaska łyżeczka pieprzu


Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion i wstawić do piekarnika. Piec w 200 stopniach aż papryka zacznie się lekko przypalać ( około 20 minut). Przełożyć do woreczka aby zaparowała. Jak przestygnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory, paprykę i wszystkie przyprawy. Dolać resztę oliwy i dusić aż sos zgęstnieje (wszystko zależy jakie były pomidory). Gorący sos przekładać do słoiczków. Pasteryzować 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.