niedziela, 12 maja 2019

Tarta limonkowa czyli Key Lime Pie od Ladygugu






Składniki:

* około 25 dkg herbatników
* 18 dkg masła
* 200 ml śmietany 30%
* 1 opakowanie mascarpone
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
* 200-300 ml soku z limonki
* skórka otarta z 3 limonek

Sposób przygotowania:

Herbatniki rozdrabniamy w blenderze. Roztapiamy masło na małym ogniu uważając żeby się nie spaliło. Mieszamy dokładnie z pokruszonymi herbatnikami i wylepiamy formę ( dno i boki). Formę wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Serek mascarpone ucieramy z mlekiem skondensowanym i sokiem z limonki. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy miksując na wolnych obrotach. Wkładamy do lodówki i chłodzimy 20 minut. Po tym czasie masę przekładamy na herbatnikowy spód i dekorujemy startą skórką z limonki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.