wtorek, 26 grudnia 2017

Chleb z garnka









Składniki:

* 75 dkg mąki pszennej ( można dać 70 dkg pszennej i 5 żytniej)
* 7 g suchych drożdży
* około 1/2 litra letniej wody
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do dość wysokiej miski (ciasto urośnie), wymieszać łyżka, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać blat mąką i dosłownie zagnieść ciasto dwa razy. Odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik razem z garnkiem i pokrywka nagrzać do 220 stopni C. Do gorącego garnka wrzucić wyrośnięte ciasto i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach około 35 minut, potem odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.