środa, 19 kwietnia 2017

Sałatka pieczarkowa na krakersach









Składniki:

*27 krakersów
* 250 g pieczarek
* 4 jajka
* 100 g żółtego sera
* 7 łyżek majonezu
* pęczek szczypiorku
* sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Pieczarki obrać, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 15 minut. Wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Dodać 2 łyżki majonezu, posolić, popieprzyć i wymieszać. Jajka ugotować na twardo. Żółtka i białka zetrzeć na drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki majonezu. Ser zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z 3 łyżkami majonezu. Szczypiorek posiekać. Na desce ułożyć 9 krakersów jeden przy drugim na kształt prostokąta. Na krakersy wyłożyć masę serową, wyrównać i przykryć kolejną warstwą krakersów. Wyłożyć masę pieczarkową i znowu przykryć warstwa krakersów. Na wierzchu posmarować masę białkową a na nią starte żółtka. Posypać posiekany szczypiorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.