niedziela, 14 sierpnia 2016

Domowe kajzerki









Składniki:

* 3 szkl. mąki pszennej
* 1 szkl. ciepłej wody
* 1 paczka suchych drożdży (lub 20 g. świeżych wymieszanych z 2 łyżkami ciepłej wody)
* 2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 2 łyżki miękkiego masła


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać a następnie wyrabiać przez około 5 minut do uzyskania sprężystego ciasta. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 8 części i utoczyć 8 kulek. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nożem naciąć krzyżyk. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.