niedziela, 14 sierpnia 2016
Domowe kajzerki
Składniki:
* 3 szkl. mąki pszennej
* 1 szkl. ciepłej wody
* 1 paczka suchych drożdży (lub 20 g. świeżych wymieszanych z 2 łyżkami ciepłej wody)
* 2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 2 łyżki miękkiego masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać a następnie wyrabiać przez około 5 minut do uzyskania sprężystego ciasta. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 8 części i utoczyć 8 kulek. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nożem naciąć krzyżyk. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.